Δακρύρροια & ξηρότητα στα μάτια

Δακρύρροια & ξηρότητα στα μάτια

Η επαρκής εφύγρανση του οφθαλμού είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ακεραιότητας του κερατοειδούς, ώστε να εξυπηρετεί τη λειτουργία του τόσο ως φραγμός σε λοιμώξεις όσο και ως οπτικό μέσο. Διαταραχή στην ισορροπία ανάμεσα στην παραγωγή και στην αποχέτευση των δακρύων επηρεάζει αυτές τις λειτουργίες.

 

Τα ξηρά μάτια – Ξηρότητα ματιών

Το σύνδρομο των ξηρών ματιών μπορεί να είναι αποτέλεσμα ανεπάρκειας οποιουδήποτε εκ των τριών στοιχείων της δακρυϊκής στιβάδας, δηλαδή της εξωτερικής λιποειδικής, της μέσης υδάτινης και της έσω βλεννώδους στιβάδας.

Η Θεραπεία για την ξηρότητα των ματιών

Η ξηρότητα στα μάτια μπορεί να αντιμετωπιστεί με:

Συντηρητικά μέτρα

όπως η αύξηση της υγρασίας του αέρα του δωματίου ή η εφαρμογή καλυμμάτων στα πλάγια των γυαλιών (και τα δύο μέτρα ελαττώνουν την εξάτμιση των δακρύων)

Υποκατάστατα δακρύων

διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία και μπορεί να χρειαστεί να δοκιμαστούν όλα κατά την αναζήτηση ανακούφισης από τα συμπτώματα

Απόφραξη του δακρυϊκού σημείου

Αυτή μπορεί να είναι προσωρινή (π.χ. βύσματα σιλικόνης, Εικ. 3) ή μόνιμη (καυτηριασμός).

Θεραπεία Βλεφαρίτιδας

Η βλεφαρίτιδα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τακτική υγιεινή των βλεφάρων, ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία των μεϊβομιανών αδένων, και με αντιβιοτικά. Η τοξικότητα από τα συντηρητικά των σταγόνων και οι δυσκολίες στον χειρισμό των φυαλιδίων, ιδίως από ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, είναι συχνά προβλήματα και μπορεί να περιορίσουν την αποτελεσματικότητα των υποκατάστατων των δακρύων.

 

Δακρυσμένα μάτια – Δακρύρροια

“Γιατί δακρύζουν τα μάτια μου;”, μία από τις συχνότερες ερωτήσεις των ασθενών αφορά στο δάκρυσμα των ματιών. Το μη φυσιολογικό δάκρυσμα των ματιών μπορεί να οφείλεται σε ανεπάρκεια του αποχετευτικού συστήματος των δακρύων (επιφορά) ή σε υπερέκκριση δακρύων (Εικ. 4).

Αιτίες

Η ανεπαρκής αποχέτευση μπορεί να οφείλεται σε απόφραξη ή μπορεί να είναι αποτέλεσμα ανεπάρκειας της δακρυϊκής αντλίας, του φυσιολογικού δηλαδή μηχανισμού που προωθεί τα δάκρυα στον δακρυϊκό ασκό. Η ανεπάρκεια της αντλίας οφείλεται συνήθως σε παράλυση του προσωπικού νεύρου ή σε εκτρόπιο.

Η απόφραξη μπορεί να είναι συγγενής ή επίκτητη:

  • Η συγγενής απόφραξη είναι συνήθως το αποτέλεσμα ατελούς ανάπτυξης του ρινοδακρυϊκού πόρου, ο οποίος, όμως, μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται στη βρεφική ηλικία, με αποτέλεσμα την αυτόματη λύση.
  • Επίκτητη απόφραξη μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο κατά την πορεία της αποχετευτικής οδού, αν και η απόφραξη του άπω τμήματος του ρινοδακρυϊκού πόρου λόγω γεροντικών αλλοιώσεων είναι ο συχνότερος τύπος.

Η υπερέκκριση των δακρύων είναι αποτέλεσμα οφθαλμικού ερεθισμού από τις βλεφαρίδες ή ακόμα, παραδόξως, αντανακλαστική αντίδραση στον οφθαλμικό ερεθισμό που συνοδεύει τη βλεφαρίτιδα ή τις καταστάσεις ξηρών οφθαλμών.

Αντιμετωπίστε τα δάκρυα στα μάτια

Η αντιμετώπιση της δακρύρροιας κατευθύνεται προς το αίτιο, αν και η αντιμετώπιση μιας λειτουργικής ανεπάρκειας της αποχέτευσης μπορεί να μην είναι δυνατή.

Βλεφαρίτιδα και καταστάσεις ξηρών οφθαλμών θα πρέπει να αντιμετωπίζονται. Η ύπαρξη βλεφαρίδων που αναπτύσσονται προς τα μέσα, καθώς και το εντρόπιο και το εκτρόπιο, απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση.

Αν η συγγενής απόφραξη του ρινοδακρυϊκού πόρου δεν λυθεί αυτόματα έως την ηλικία των 9 μηνών περίπου, ο καθετηριασμός του συστήματος υπό γενική αναισθησία οδηγεί συνήθως στη θεραπεία. Η επίκτητη απόφραξη του ρινοδακρυϊκού πόρου μπορεί να απαιτήσει παρακαμπτήρια επέμβαση (δακρυο-ασκορρινοστομία), με την οποία έρχεται σε επικοινωνία ο δακρυϊκός ασκός με τη ρινική κοιλότητα, αφού αφαιρεθεί το ενδιάμεσο οστό. Είναι μια μείζων επέμβαση και, επομένως, είναι απαραίτητη η εκτίμηση της υγείας του ασθενούς και της βαρύτητας των συμπτωμάτων.

Η δημιουργία παρακαμπτήριας οδού με τη χρήση ενδορρινικού laser είναι μια εναλλακτική λύση ολοένα και πιο δημοφιλής. Αν και τα αποτελέσματα είναι λιγότερο αξιόπιστα σε σχέση με της ανοικτής προσέγγισης, αυτή η τεχνική είναι συντομότερη και μπορεί να εκτελεστεί υπό τοπική αναισθησία ως περιστατικό ημέρας.