Διαβήτης στα μάτια. Τί είναι;

Ο διαβήτης στα μάτια είναι συχνή αιτία σημαντικής βλάβης της όρασης στις ανεπτυγμένες κοινωνίες. Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να προσβάλει το οπτικό σύστημα είτε άμεσα είτε έμμεσα με ποικίλους τρόπους. Η επιπλοκή που συνοδεύει συνήθως τον διαβήτη είναι η αμφιβληστροειδοπάθεια. Πολλές από τις επιπλοκές της αμφιβληστροειδοπάθειας μπορούν να προληφθούν, αν υπάρξει έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Συμπτώματα διαβήτη στα μάτια

Η αμφιβληστροειδοπάθεια ανιχνεύεται συχνά κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας ενός γνωστού διαβητικού ασθενούς, πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος είναι πλέον απαραίτητος.

Πρόληψη = Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της ήδη εγκατεστημένης αμφιβληστροειδοπάθειας μπορεί να αποτύχει να αποτρέψει την απώλεια όρασης και γι’ αυτόν τον λόγο στόχος είναι η πρόληψη της ανάπτυξης της απειλητικής για την όραση αμφιβληστροειδοπάθειας. Έτσι, η ανάπτυξη προγραμμάτων προληπτικού ελέγχου του πληθυσμού είναι πολύ σημαντική.
  • Όλοι οι διαβητικοί ασθενείς θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση του βυθού τουλάχιστον σε ετήσια βάση.
  • Οι τεχνικές περιλαμβάνουν φωτογράφηση του βυθού με έλεγχο των φωτογραφιών από ειδικό οφθαλμίατρο.
  • Ο αποτελεσματικός έλεγχος της υπεργλυκαιμίας (ελάττωση της HbA1c) μπορεί να καθυστερήσει και την εμφάνιση και την εξέλιξη της αμφιβληστροειδοπάθειας.
  • Όπως και με τις άλλες επιπλοκές του διαβήτη, η αρτηριακή υπέρταση έχει συνεργική δράση, οπότε ο καλύτερος δυνατός έλεγχός της είναι σημαντικός.
  • Σε περίπτωση διάγνωσης διαβήτη του ματιού του το κάπνισμα θα πρέπει να διακόπτεται.

Διαβήτης ματιού: Θεραπεία με laser

H εφαρμογή laser στον οφθαλμό είναι η πιο κλασσική και συνήθης θεραπευτική αντιμετώπιση διαβήτη ματιού.
  • Η παρουσία αιμορραγίας του υαλοειδούς μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του προληπτικού ελέγχου ή της θεραπείας. Αν και η αιμορραγία μπορεί να απορροφηθεί αυτόματα, είναι δυνατόν να επιμένει, εμποδίζοντας την επισκόπηση και τη θεραπευτική εφαρμογή laser. Η επιμένουσα αιμορραγία μπορεί να αφαιρεθεί με υαλοειδεκτομή.
  • Η ελκτική αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς αντιμετωπίζεται δύσκολα και το τελικό αποτέλεσμα για την όραση είναι συνήθως φτωχό.
  • Ο ρόλος της θεραπείας με αντι-VEGF ενέσεις θεωρείται πλέον πολύ σημαντικός.
Ρωτήστε τον Δρ. Παντελίδη περισσότερα για εξατομικευμένες και Εξειδικευμένες μορφές αντιμετώπισης του προβλήματός σας.