Εντρόπιο – Εκτρόπιο

Εντρόπιο – Εκτρόπιο

 

Οι συνήθεις διαταραχές της θέσης των βλεφάρων είναι

  1. Η βλεφαρόπτωση
  2. Το εντρόπιο
  3. Το εκτρόπιο

 

Εντρόπιο

Το εντρόπιο είναι στροφή του βλεφαρικού χείλους προς τα μέσα, με αποτέλεσμα οι φυσιολογικές βλεφαρίδες να προκαλούν εκδορές στον βολβό. Μπορεί να προσβάλλει το άνω ή το κάτω βλέφαρο.

 

Εντρόπιο βλεφάρων

Αιτίες

Συνήθως το εντρόπιο εμφανίζεται λόγω ηλικιακών αλλοιώσεων στο βλέφαρο, αλλά θα πρέπει να γίνεται έλεγχος και για ουλοποίηση του επιπεφυκότα

Ελέγξτε τον κερατοειδή-η εξέλκωσή του απαιτεί επείγουσα παραπομπή.

Συμπτώματα

Η στροφή του βλεφάρου προς τα μέσα έχει ως συνέπεια την τριβή των βλεφαρίδων με τον βολβό, με αποτέλεσμα αίσθημα ξένου σώματος και αντανακλαστική δακρύρροια. Η τριβή από τις βλεφαρίδες μπορεί να προκαλέσει εκδορές του κερατοειδούς με κίνδυνο ανάπτυξης λοίμωξης.

Θεραπεία

Οι περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με απλές χειρουργικές τεχνικές, αν και η ουλοποίηση του επιπεφυκότα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Ο βλεφαρόσπασμος μπορεί να αντιμετωπιστεί με επαναλαμβανόμενες εγχύσεις βοτουλινικής τοξίνης Α.

Εκτρόπιο

Το εκτρόπιο είναι η στροφή του βλεφαρικού χείλους προς τα έξω. Όπως οι γεροντικές αλλοιώσεις μπορούν να προκαλέσουν εντρόπιο, κατά τον ίδιο τρόπο μπορούν να οδηγήσουν και σε εκτρόπιο.

 

Εκτρόπιο βλεφάρων

Αιτίες

Το εκτρόπιο εμφανίζεται συνήθως λόγω ηλικιακών αλλοιώσεων ή παράλυσης του προσωπικού νεύρου

Συμπτώματα

  • Το εκτρόπιο προσβάλλει σχεδόν πάντα το κάτω βλέφαρο.
  • Το κύριο σύμπτωμα που παρουσιάζει το εκτρόπιο είναι η δακρύρροια, αφού διαταράσσεται η φυσιολογική συλλογή των δακρύων από το δακρυϊκό σημείο.
  • Ο εκτεθειμένος επιπεφυκότας μπορεί επίσης να παρουσιάσει φλεγμονή.
  • Η εξέλκωση απαιτεί επείγουσα παραπομπή σε ειδικό.

Θεραπεία

Το γεροντικό εκτρόπιο μπορεί να διορθωθεί με ειδικές χειρουργικές τεχνικές.