ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές με τις διαθλαστικές επεμβάσεις με Laser

1. Είμα κατάλληλος γιά να υποβληθώ σε διαθλαστική επέμβαση;
Τα άτομα που έχουν κάποια διαθλαστική εκτροπή δεν είναι όλα κατάλληλοι υποψήφιοι για διαθλαστική επέμβαση. Θα πρέπει να είστε άνω των 18 ετών και οι βαθμοί της διαθλαστικής σας ανωμαλίας να είναι σταθεροί για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Δεν πρέπει να υπάρχουν χρόνιες παθήσεις κερατοειδούς ή αμφιβληστροειδούς ή άλλου είδους οφθαλμολογικές παθήσεις ή φλεγμονές.

Αν είστε γυναίκα, καλό θα ήταν να αποφύγετε τη διαθλαστική επέμβαση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Ο προεγχειρητικός έλεγχος θα βεβαιώσει πoιά θά είναι η καταλληλότερη διαθλαστική επέμβαση γιά σας προσωπικά αναλόγως με τις ιδιαίτερες ανατομικές και οπτικές προϋποθέσεις.
2. Η επέμβαση είναι επώδυνη;
Η μέθοδος LASIK είναι τελείως ανώδυνη. Ίσως νιώσετε έναν μικρό ερεθισμό μετά από την επέμβαση ο οποίος οφείλεται στις αναισθητικές σταγόνες.

Η μέθοδος PRK περιλαμβάνει μιά μειούμενη αίσθηση ξένου σώματος  τίς πρώτες 2-3 μέρες, ενώ στην Trans-PRK η αίσθηση αυτή  περιορίζεται ακόμη περισσότερο.

Σας συνιστούμε να γυρίσετε στο χώρο σας και να ξεκουραστείτε. Θα πρέπει να κρατήσετε τα μάτια σας κλειστά και να αποφύγετε να διαβάσετε ή να δείτε τηλεόραση την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα. Η πλήρης εφαρμογήτων οδηγιών και της θεραπείας βοηθά πολύ σημαντικά στην γρήγορη αποκατάσταση των ιστών και την βελτίωση της οράσεως.
3. Πότε θα αποκατασταθεί η όρασή μου;
Αμέσως μετά την επέμβαση η όραση είναι ελαφρώς θολή, αλλά ήδη βλέπετε καλύτερα, σαν μέσα απο ελαφρώς θαμπωμένα γυαλιά. Μέσα στις πρώτες 2-3 μέρες η όραση βελτιώνεται αισθητά και αποκαθίσταται σταδιακά μέσα σε 2 έως 4 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Τους πρώτους μήνες μπορεί να παρουσιάζει ήπιες διακυμάνσεις καί συνήθως σταθεροποιείται μέχρι το πρώτο εξάμηνο.
4. Πότε μπορώ να επιστρέψω στη δουλειά μου;
Ανάλογα με τη μέθοδο που εφαρμόστηκε, την μετεγχειρητική πορεία, ἀλλά και τη φύση της εργασίας σας, μπορείτε να επιστρέψετε συνήθως στην συνηθισμένη εργασία σας μετά από 2-5 ημέρες.
5. Πότε θα μπορέσω να επιστρέψω στις αθλητικές μου δραστηριότητες;
Μπορείτε να κάνετε ήπια σωματική άσκηση μετά την πρώτη εβδομάδα. Η κολύμβηση και τα υψηλού κινδύνου αθλήματα όπως ποδόσφαιρο, πολεμικές τέχνες, πυγμαχία θα πρέπει να αποφεύγονται τον πρώτο μήνα μετά την επέμβαση και ανάλογα με την συμβουλή του ιατρού σας. Ανάλογα με την επιλεγμένη χειρουργική ή LASER μέθοδο, ο ιατρός σας θα σας δώσει οδηγίες και σε ειδικότερα θέματα.
6. Υπάρχουν πιθανές επιπλοκές;
Όπως και σε κάθε είδους ιατρική πράξη ή επέμβαση, μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές. Οι επιπλοκές στην πράξη είναι ιδιαίτερα χαμηλές (κάτω από 3% στο μέσο όρο) και η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών σπάνια αντιμετωπίζει πρόβλημα. Οι πιο σπάνιες επιπλοκές αφορούν στη θέση ή στην κατασκευή του πετάλου του κερατοειδούς (flap) οι οποίες είναι αντιμετωπίσιμες και δεν οδηγούν σε απώλεια της όρασης, απλώς καθυστερεί η επέμβαση για λίγες εβδομάδες.

Μολύνσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες και επειδή αφορούν στην επιφάνεια του κερατοειδούς, αντιμετωπίζονται ως επί το πλείστον με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και πρέπει να παρακολουθούνται από τον οφθαλμίατρο.

Μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς που προκύπτουν από συνδυασμό της ιδιοσυστασίας ορισμένων ατόμων με τις διαθλαστικές επεμβάσεις, είναι εξαιρετικά σπάνιες στη διεθνή βιβλιογραφία.

Απόκλιση από το επιθυμητό αποτέλεσμα ή επανεμφάνιση μικροῦ μέρους του διαθλαστικού σφάλματος, μπορεί να συμβεί σε υψηλές, συνήθως, αμετρωπίες σε ποσοστό κάτω από 10%. Αυτές αντιμετωπίζονται συνήθως με επιτυχία με συμπληρωματική επέμβαση.
7. Είναι το αποτέλεσμα μόνιμο;
Τό τελικό αποτέλεσμα των διαθλαστικών επεμβάσεων είναι μόνιμο.
8. Το ασφαλιστικό μου ταμείο καλύπτει το κόστος της επέμβασης;
Συμβουλευτείτε τον ασφαλιστή σας ή τον ιδιωτικό ασφαλιστικό σας φορέα για το κατά πόσο η ιδιωτική σας ασφάλεια ή το ταμείο σας μπορεί πιθανώς να καλύψει το κόστος της επέμβασης.

 

Σχετικές με τις διαθλαστικές επεμβάσεις με Laser

1. Τι είδους αναισθησία χρησιμοποιείται συνήθως στην επέμβαση καταρράκτη;
Οι επεμβάσεις αφαίρεσης καταρράκτη συνήθως εκτελούνται με τοπικό αναισθητικό (σταγόνες και αλοιφή).
2. Θα είμαι ξύπνιος/α κατά τη διάρκεια της επέμβασης;
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης παραμένετε ξυπνητός. Ακούτε και νιώθετε τον χειρουργό σας, χωρίς όμως να αισθάνεστε πόνο. Μπορείτε επίσης να μιλήσετε στον χειρουργό σας ή να του απαντήσετε, αν σας δώσει κάποια οδηγία, ή σας ρωτήσει κάτι.
3. Χρειάζεται νοσηλεία και παραμονή του ασθενούς στην κλινική;
Η όλη διαδικασία διαρκεί συνήθως από 20 έως 30 λεπτά για κάθε μάτι. Η συνολική παραμονή του ασθενούς στην κλινική ή στο νοσοκομείο είναι περίπου 2,5 ώρες.
4. Έχω καταρράκτη στα δύο μάτια, μπορεί να γίνει επέμβαση και στα δύο την ίδια ημέρα;
Εάν και τα δύο τα μάτια σας έχουν καταρράκτη, ο ιατρός πιθανό να σας προτείνει να περιμένετε από μερικές ημέρες μέχρι μερικούς μήνες πριν γίνει η επέμβαση και στο δεύτερο μάτι, χωρίς όμως να αποκλείεται και η επέμβαση και στα δύο μάτια την ίδια ημέρα. Αυτό μπορεί να συζητηθεί και να προσαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας.
5. Πόσο ασφαλής είναι η επέμβαση καταρράκτη;
Η επέμβαση για την αφαίρεση του καταρράκτη είναι η πιο συνήθης χειρουργική επέμβαση στον τομέα της ιατρικής, με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά επιτυχίας, τα οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις που σημειώνονται στο χώρο. Παρ’ όλα αυτά, όπως και κάθε άλλη χειρουργική διαδικασία ενέχει κάποιους κινδύνους για τον ασθενή.
6. Ποιοί είναι οι κίνδυνοι που συνδέονται με την επέμβαση του καταρράκτη;
Λόγω της σημαντικής προόδου στις τεχνολογίες που συνδέονται με την επέμβαση, σοβαρές επιπλοκές κατά την επέμβαση καταρράκτη στά χέρια ενός έμπειρου χειρουργού, είναι αρκετά σπάνιες. Μία σοβαρή επιπλοκή, είναι ο κίνδυνος μόλυνσης (ενδοφθαλμίτιδα), η οποία είναι και η σπανιότερη, αλλά πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί άμεσα και συστηματικά. Άλλη επιπλοκή, μπορεί να είναι ένας μετεγχειριτικός αστιγματισμός ή μια ρήξη της μεμβράνης του περιφακίου στην οποία τοποθετείται ο ενδοφακός, που συνήθως δεν επιφέρουν ιδιαίτερα προβλήματα εφόσον αντιμετωπιστεί σωστά.
7. Πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται για να ανακάμψω μετά από την επέμβαση;
Θα χρειαστεί να παραμείνετε για λίγο διάστημα ώστε να ανανήψετε πλήρως από την ήπια καταστολή και την αναισθησία πού χορηγήθηκε κατά την επέμβαση. Είστε συνήθως έτοιμοι να αναχωρήσετε μέσα σε λιγότερο ἀπό 90 λεπτά, μετά την επέμβαση.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες ἡ όραση παρουσιάζει κάποιες αυξομειώσεις λόγω της νέας πραγματικότητας πού έχει δημιουργηθεί με τον καθαρό φακό μέσα στο μάτι. Μέσα σε λίγες μέρες, η όρασή σας βελτιώνεται αισθητά και αναμένεται να είναι σαφώς καλύτερη από ότι πριν την επέμβαση. Μικρές διαθλαστικές βελτιώσεις για την μακρινή και κοντινή, κυρίως, όραση γίνονται συνήθως 3-4 εβδομάδες μετά την επέμβαση.
8. Πότε μπορεί ο ασθενής να επανέλθει κανονικά στις ασχολίες του;
Για τις πρώτες 24 ώρες είναι ασφαλέστερο να μην οδηγήσετε ή άλλες εργασίες και βέβαια να αποφύγετε το αλκοόλ. Συνήθως οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να οδηγήσουν φορώντας προστατευτικά γυαλιά και να επιστρέψουν στην καθημερινή ρουτίνα τους από την μεθεπόμενη μέρα του χειρουργείου. Ειδικά όμως την πρώτη εβδομάδα μετά το χειρουργείο, ο ασθενής θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, να μην τρίβει τα μάτια του, το πλύσιμο του προσώπου και το ντους να γίνονται με προσοχή, και γενικά ν’ αποφεύγει οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιο ερεθισμό ή μόλυνση στα μάτια (γύρη, σκόνη κλπ). Είναι επίσης ευνόητο, ότι ο ασθενής, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες θα πρέπει να είναι προσεκτικός και ν΄ απέχει από δραστηριότητες που ενέχουν κίνδυνο τραυματισμού, όπως π.χ. το τένις, το ποδόσφαιρο ή τα αθλήματα επαφής.
10. Υπάρχει περίπτωση να ξαναδημιουργηθεί καταρράκτης;
Σ’ ένα μικρό ποσοστό ασθενών, μπορεί να δημιουργηθεί ο λεγόμενος δευτεροπαθής ψευδοκαταρράκτης, που οφείλεται στην θόλωση της οπίσθιας μεμβράνης του περιβλήματος (οπίσθιο περιφάκιο) μέσα στο οποίο έχει τοποθετηθεί ο ενδοφακός. Το περιφάκιο είναι ζωντανός ιστός και μπορεί να θολώσει μετά από μήνες ή χρόνια, περιορίζοντας και πάλι σημαντικά την όραση. Για τη διόρθωση αυτής της κατάστασης δεν απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Με μια απλή εφαρμογή ειδικού λέιζερ, του YAG Laser, στο ιατρείο, χωρίς νοσηλεία, εξαφανίζεται για πάντα και η όραση επανέρχεται στο φυσιολογικό.