Καταρράκτης ματιών- Επέμβαση

Πότε μπορούμε να υποβληθούμε σε επέμβαση για τον καταρράκτη ματιών; Αρχικά πρέπει να κατανοήσουμε την ασθένεια και να προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση της με επιτυχία.

Τί είναι ο Καταρράκτης ματιών

Όταν ο κρυσταλλοειδής φακός του ματιού θολώνει, τότε το μάτι πάσχει από καταρράκτη. Η αλλοίωση του φακού του ματιού μπορεί να προκληθεί με το πέρασμα του χρόνου, λόγω μεγάλης ηλικίας αλλά και λόγω παραγόντων όπως τραυματισμοί και άλλες ασθένειες. Ο καταρράκτης μπορεί να είναι επίσης συγγενής, να υπάρχει δηλαδή από τη γέννηση του ανθρώπου.

Καταρράκτης στα μάτια: Συμπτώματα

 • Δυσκολία στην όραση, θολή ή διπλή όραση
 • Δυσκολία στην αναγνώριση των χρωμάτων
 • Λάμψεις και αντανακλάσεις γύρω από γύρω από φώτα (πχ. Κατά τη νυχτερινή οδήγηση)
 • Επιδείνωση μυωπίας
 • Δυσκολία σε καθημερινές δραστηριότητες όπως το διάβασμα, το γράψιμο και η οδήγηση.

Χειρουργική Επέμβαση Καταρράκτη

Ο καταρράκτης δεν μπορεί να θεραπευθεί με φάρμακα. Η χειρουργική αντιμετώπιση παραμένει και σήμερα η μόνη θεραπευτική επιλογή. Κατά την επέμβαση ο θαμπός φακός αφαιρείται και αντικαθίσταται από ένα διαυγή, τεχνητό ενδοφθάλμιο φακό (Intra Ocular Lens, IOL). Πρόκειται για μια σύνθετη και υψηλής τεχνικής χειρουργική επέμβαση από την ιατρική πλευρά, είναι ωστόσο μια απλή διαδικασία για τον ασθενή και μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της όρασης και κατ’ επέκταση στην ποιότητα της ζωής του. Η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του καταρράκτη αποτελεί μια από τις πιο συχνές, ασφαλείς και αξιόπιστες επεμβάσεις παγκοσμίως. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι στην Ελλάδα παρατηρούν βελτίωση στην όρασή τους μετά από επέμβαση καταρράκτη.

Συχνές ερωτήσεις για την επέμβαση καταρράκτη

Τι είδους αναισθησία χρησιμοποιείται;

Οι επεμβάσεις αφαίρεσης καταρράκτη συνήθως εκτελούνται με τοπικό αναισθητικό (σταγόνες και αλοιφή).

Θα είμαι ξύπνιος/α κατά τη διάρκεια της επέμβασης;

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης παραμένετε ξύπνιος. Ακούτε και νιώθετε τον χειρουργό σας, χωρίς όμως να αισθάνεστε πόνο. Μπορείτε επίσης να μιλήσετε στον χειρουργό σας ή να του απαντήσετε, αν σας δώσει κάποια οδηγία, ή σας ρωτήσει κάτι

Πόσο διαρκεί η επέμβαση καταρράκτη;

Η όλη διαδικασία διαρκεί συνήθως, για κάθε μάτι, από 20 έως 30 λεπτά.

Έχω καταρράκτη και στα δύο μάτια. Μπορεί να γίνει επέμβαση και στα δύο την ίδια ημέρα;

Εάν και τα δύο τα μάτια σας έχουν καταρράκτη, ο ιατρός πιθανόν να σας προτείνει να περιμένετε από μερικές ημέρες μέχρι μερικούς μήνες πριν γίνει η επέμβαση και στο δεύτερο μάτι, χωρίς όμως να αποκλείεται και η επέμβαση και στα δύο μάτια την ίδια ημέρα. Αυτό μπορεί να συζητηθεί και να προσαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας

Υπάρχουν κίνδυνοι που συνδέονται με την επέμβαση του καταρράκτη;

Κάθε χειρουργική διαδικασία ενέχει ορισμένους κινδύνους για τον ασθενή. Σοβαρές επιπλοκές κατά την επέμβαση καταρράκτη στά χέρια ενός έμπειρου χειρουργού, είναι αρκετά σπάνιες, λόγω της σημαντικής προόδου στην τεχνολογία που συνδέεται με την επέμβαση.

Πόσο ασφαλής είναι η επέμβαση καταρράκτη;

Η επέμβαση για την αφαίρεση του καταρράκτη είναι στην πραγματικότητα η πιο συνήθης χειρουργική επέμβαση στον τομέα της ιατρικής. Το υψηλό ποσοστό της επιτυχίας οφείλεται στις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις που σημειώνονται στο χώρο.

Πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται για να ανακάμψω μετά από την επέμβαση;

Θα χρειαστεί να παραμείνετε για λίγο διάστημα ώστε να ανανήψετε πλήρως από την ήπια καταστολή και την αναισθησία πού χορηγήθηκε κατά την επέμβαση. Είστε συνήθως έτοιμοι να αναχωρήσετε μέσα σε λιγότερο ἀπό 90 λεπτά, μετά την επέμβαση.

Τί πρέπει να προσέχω μετά την επέμβαση;

Για τις πρώτες 24 ώρες είναι ασφαλέστερο να μην οδηγήσετε, να μην κάνετε τις συνηθισμένες εργασίες σας, και βέβαια να αποφύγετε το αλκοόλ.

Αντιμετώπιση Καταρράκτη: Η επέμβαση

Μπορεί να εκπλαγείτε από το μικρό χρονικό διάστημα που διαρκεί η επέμβαση αφαίρεσης καταρράκτη. Συγκεκριμένα, η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη ακολουθεί την εξής διαδικασία:
 • Αφού ξαπλώσετε στην ειδική κλίνη γίνεται ειδικός καθαρισμός των ματιών και βλεφαρίδων με ειδικό αντισηπτικό υγρό
 • Χορηγείται τοπική αναισθησία. Η αναισθησία εφαρμόζεται είτε με ειδικές σταγόνες και αλοιφή είτε με τοπικό “μούδιασμα” του οφθαλμού. Δεν επιβαρύνει το υπόλοιπο σώμα και είναι εξαιρετικά ανεκτή και ανώδυνη, έτσι ώστε να μην αισθανθείτε παρά μόνο μια ελαφριά πίεση κατά τη διάρκεια της επέμβασης
 • Ταυτόχρονα χορηγούνται ειδικά κολλύρια για τη διαστολή της ίριδας
 • Ο χειρουργός - οφθαλμίατρος χρησιμοποιεί μικροσκόπιο και μικροχειρουργικά εργαλεία, με τα οποία δημιουργεί 2-3 μικροσκοπικές τομές
 • Μέσα από τις τομές, και με κατάλληλα χειρουργικά εργαλεία, γίνεται διάνοιξη του περιφακίου, της φυσικής μεμβράνης που περιβάλλει τον κρυσταλλοειδή φακό (καψουλόρυξη) και κατόπιν αποχωρίζεται ο φακός από το περιφάκιο (υδροδιαχωρισμός)
 • Με ειδικό εργαλείο και σύστημα που χρησιμοποιεί υπερήχους (σπανίως laser) ο φακός θρυμματίζεται (δηλαδή γαλακτοματοποιείται (φακοθρυψία) και αφαιρείται πλήρως με αναρρόφηση, ενώ το υπόλοιπο περιφάκιο αφήνεται στη θέση του.
 • Από την ίδια τομή τοποθετείται, μέσα στο περιφάκιο, ο νέος τεχνητός ενδοφακός.

Την ημέρα της επέμβασης

 • Φορέστε άνετα ρούχα
 • Πάρτε ένα ελαφρύ γεύμα το βράδυ πριν την επέμβαση και επίσης ένα ελαφρύ πρωινό, το πρωί πριν τη επέμβαση. Τα φάρμακά σας θα τα πάρετε κανονικά (εφ’ όσον, βέβαια, παίρνετε κάποια φάρμακα). Για κάποια ειδικά φάρμακα ο χειρουργός θα σας δώσει ιδιαίτερες οδηγίες
 • Είναι απαραίτητο να έχετε έναν συνοδό για τη διευκόλυνση της μετακίνησής σας προς και από το κέντρο μας.
 • Είναι προτιμότερο να βρίσκεστε στον χώρο του κέντρου μας τουλάχιστο 50 λεπτά πριν από την επέμβαση. Έτσι διασφαλίζεται ο απαραίτητος χρόνος για να απαντηθούν απορίες που ίσως προκύψουν την τελευταία στιγμή, καθώς και για τις τελικές μετρήσεις που ενδεχομένως χρειαστούν.Στη φάση αυτή θα σας δοθούν και οι μετεγχειρητικές οδηγίες, καθώς και τα κολλύρια που πρέπει να χρησιμοποιήσετε μετά από την επέμβαση,
 • Ο συνολικός χρόνος παραμονής στο χώρο του κέντρου μας είναι 2-2,5 ώρες. Η επέμβαση είναι σύντομη, αλλά η χειρουργική ομάδα χρειάζεται κάποιο χρόνο για να σας προετοιμάσει για την επέμβαση και να φροντίσει για την ανάρρωσή σας.
 • Πρέπει να γνωρίζετε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης θα είστε υπό παρακολούθηση και από ειδικό αναισθησιολόγο, για τον έλεγχο των ζωτικών λειτουργιών (καλής αναπνοής και καρδιακής λειτουργίας).
 • Είναι φυσιολογικό να έχετε άγχος σε αυτό το στάδιο. Ο αναισθησιολόγος θα φροντίσει να μειώσει σημαντικά το φυσιολογικό άγχος πού όλοι, λιγότερο ή περισσότερο, αισθάνονται πριν από μια επέμβαση. Θυμηθείτε ότι χειρουργός σας διαθέτει κλινική εμπειρία άνω των 20 ετών με αυτές τις τεχνικές και είναι εκπαιδευτής νεώτερων συναδέλφων στην τεχνική αυτή. Επιπλέον ο χειρουργός σας εφαρμόζει το πιο αυστηρό πρωτόκολλο υγιεινής και ασφάλειας για επεμβάσεις αυτού του τύπου.

Μετεγχειρητικές Οδηγίες

Από τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να δείτε καλύτερα απ’ ό,τι βλέπατε πριν από την επέμβαση, χωρίς τα γυαλιά σας. Όμως αυτό μπορεί να μην συμβαίνει πάντοτε, διότι εξαρτάται από τον βαθμό του καταρράκτη, τα συγκεκριμένα τεχνικά δεδομένα του οφθαλμού, αλλά και την διαθλαστική κατάσταση του ματιού πριν την επέμβαση.
 • Παρά το ότι μπορεί να αισθάνεστε καλά, πρέπει να είστε πλέον προσεκτικοί. Η όραση ίσως να σας φανεί κάπως θολή (σα να κοιτάτε μέσα από καπνό). Αυτό είναι κάτι που υποχωρεί λίγο αργότερα και που σίγουρα δεν πρέπει να σας ανησυχήσει.
 • Επίσης είναι συνηθισμένο να έχετε αίσθηση ξένου σώματος και ίσως πολλά δάκρυα.
 • Μετά από την επέμβαση, θα παραμείνετε στην αίθουσα ανάνηψης για περίπου μία ώρα.
 • Στη συνέχεια και εφόσον αισθάνεστε καλά, είστε έτοιμοι να επιστρέψετε στο σπίτι.
 • Κατά τις επόμενες ώρες θα χρειαστεί να ακολουθήσετε ειδική αγωγή με κολλύρια που προστατεύουν τα μάτια από λοιμώξεις και πιθανές φλεγμονές.

Επιστροφή στο σπίτι - απαραίτητες προφυλάξεις

Στα πλαίσια των απαραίτητων προφυλάξεων, συνιστάται να:
 • Μην οδηγείτε έως ότου συνεννοηθείτε γι’ αυτό με τον ιατρό σας (συνήθως από τη δεύτερη-τρίτη ημέρα)
 • Μην τρίψετε ή καθαρίσετε το χειρουργημένο μάτι για μία εβδομάδα,
 • Αποφύγετε κάθε επαφή με το νερό. Το λούσιμο γίνεται με ειδικό τρόπο ώστε να το νερό να μην έρθει σε επαφή ακόμα και στα κλειστά βλέφαρα, για τέσσερεις περίπου ημέρες
 • Αποφύγετε το μακιγιάζ για μία εβδομάδα,
 • Φοράτε γυαλιά ηλίου όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο διότι είναι αναμενόμενο τις πρώτες ημέρες τα μάτια σας να είναι ευαίσθητα στο φως,
 • Αποφύγετε την άθληση και οπωσδήποτε την κολύμβηση για μία εβδομάδα.

Μετά την επέμβαση – επόμενες ημέρες και εβδομάδες

 • Κατά τη πρώτη μετεγχειρητική επίσκεψη, δηλαδή συνήθως μέσα σε 1-3 μέρες μετά την επέμβαση, ελέγχεται η όρασή σας και η επούλωση του ματιού.
 • Στον πρώτο μήνα μετά την πλήρη ανάρρωσή σας, ελέγχεται κατά πόσο παραμένει σταθερή η όποια αναγκαία συνταγή των γυαλιών σας.
 • Μετά την επέμβαση το μάτι συνήθως αρχικά εμφανίζει ελαφρό κοκκίνισμα και δάκρυα. Επίσης μπορεί να νιώσετε κνησμό. Αυτά τα συμπτώματα είναι φυσιολογικά και δεν διαρκούν πολύ.

Είναι απαραίτητο να έλθετε σε επικοινωνία με τον χειρουργό σας αμέσως εάν έχετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Ο πόνος δεν ανακουφίζεται από τα κοινά αναλγητικά που χορηγούνται χωρίς συνταγή ιατρού
 • Το μάτι ξαφνικά αντί να βελτιώνεται γίνεται κόκκινο
 • Η όρασή σας ξαφνικά αντί να βελτιώνεται, χειροτερεύει.