Κερατόκωνος

Κερατόκωνος

Ο κερατόκωνος είναι μία επίκτητη ανωμαλία του σχήματος του κερατοειδούς με προοδευτική εμφάνιση. Είναι συνήθως αμφοτερόπλευρος αλλά ασύμμετρος. Η επίπτωση είναι περίπου 1 προς 20.000 και εμφανίζεται συνήθως στην εφηβική ηλικία.

Πως δημιουργείται

Ο κερατοειδής προβάλλει προς τα εμπρός με τη μορφή κώνου, η κορυφή του οποίου λεπτύνεται, ουλοποιείται και παραμορφώνεται.

Συμπτώματα

Οι ασθενείς προσέρχονται με βραδεία επιδείνωση της όρασης, συχνά αρχικά μονόπλευρη, λόγω προοδευτικής μυωπίας και αστιγματισμού.

Κερατόκωνος: Η Θεραπεία

Η αρχική θεραπεία στοχεύει στη διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών: οι φακοί επαφής επιτυγχάνουν συνήθως ικανοποιητική όραση, όταν τα γυαλιά δεν μπορούν πλέον να διορθώσουν τον αστιγματισμό.

Κερατόκωνος & Laser

Διαμπερής κερατοπλαστική ενδείκνυται όταν η διαθλαστική ανωμαλία γίνει τόσο έντονη, που δεν διορθώνεται πλέον με οπτικά μέσα ή όταν η ουλοποίηση έχει ελαττώσει σημαντικά την όραση. Η πρόγνωση μετά τη μεταμόσχευση είναι πολύ καλή.

Νεότερες τεχνικές αντιμετώπισης που αποδεικνύονται ευεργετικές σε επιλεγμένους ασθενείς είναι οι ενδο-κερατοειδικοί δακτύλιοι (εμφυτεύματα κερατοειδούς). Η διασύνδεση του κολλαγόνου με τη χρήση Riboflavin και υπεριώδους ακτινοβολίας είναι μια νέα και αποτελεσματική θεραπεία για την επιβράδυνση της νόσου.