Αντιμετώπιση προβλημάτων στα μάτια με laser

Ο Δρ. Παντελίδης, πρωτοπόρος στον τομέα της Oφθαλμολογίας αξιοποιεί συνεχώς την τεχνολογία αιχμής, ώστε να προσφέρει στους ασθενείς του την καλύτερη και ασφαλέστερη προσέγγιση στο πρόβλημά τους. Τώρα όλα τα διαθλαστικά σφάλματα ματιών, δηλαδή μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός και πρεσβυωπία, μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον πιο σύγχρονο και ασφαλή τρόπο, προσφέροντας εξαιρετικά αποτελέσματα και διευκολύνοντας πραγματικά τον ασθενή να αντιμετωπίσει και να καταπολεμήσει το πρόβλημά του με απόλυτη επιτυχία. Το σίγουρο είναι πως η Διαθλαστική Χειρουργική με Laser μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας, να την κάνει πιο όμορφη, πιο ανεξάρτητη, πιο εύκολη, και την όρασή σας πιο φωτεινή και πιο καθαρή.

Ποιο Laser πρέπει να επιλέξω;

Στον τομέα των επεμβάσεων ο Δρ. Παντελίδης έχει στη διάθεσή του δύο σύγχρονες πλατφόρμες λέϊζερ. Με τον εξοπλισμό αυτόν έχει τη δυνατότητα να παρέχει πλήρη, εξατομικευμένη και ασφαλή διόρθωση σε κάθε ασθενή του, αναλόγως με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις των ματιών του, τις προσωπικές συνθήκες ζωής και τις απαιτήσεις του. Η πλειοψηφία των διαθλαστικών επεμβάσεων γίνονται σήμερα είτε με LASIK είτε με PRK. Μετά από έναν ενδελεχή προ-εγχειρητικό έλεγχο ο χειρουργός σας Dr. Pantelidis κρίνει ποιά μέθοδος είναι η πλέον κατάλληλη για εσάς. Οι στατιστικές αναλύσεις που έχουν γίνει, με δείγμα από πολλές χιλιάδες περιπτώσεων, δείχνουν πως και οι δυο τεχνικές έχουν παρόμοια και εξαιρετικά αποτελέσματα.

Πριν την επέμβαση με Laser

Προεγχειρητικός έλεγχος

 • Κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο γίνεται ακριβής εκτίμηση της κατάστασης του οπτικού συστήματος του ασθενούς με διαγνωστικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, και εξετάζονται εξονυχιστικά οι παράμετροι που μπορεί να αποτελούν αντενδείξεις για μια ασφαλή επέμβαση.
 • Αντενδείξεις για την επέμβαση είναι συνήθως οι ενεργείς ή χρόνιες παθήσεις του κερατοειδούς, του αμφιβληστροειδούς, ή οποιαδήποτε άλλη σημαντική οφθαλμολογική πάθηση.
 • Η σκλήρυνση του φακού του ματιού με σταθερή διαθλαστική εκτροπή για τουλάχιστον ένα χρόνο δεν αποκλείει την εφαρμογή διαθλαστικής επέμβασης (π.χ. LASER), ιδίως σε άτομα με μεγάλη ανισοεικονία και ανισομετρωπία.
 • Εξάλλου, μια μελλοντική πάθηση ή εξέλιξη, όπως ο καταρράκτης, είναι αρκετά πιθανόν κάποια στιγμή να εμφανισθεί στον κύκλο της ζωής μας, δεν αποκλείει τη διαθλαστική επέμβαση.

Οδηγίες για τον προεγχειρητικό έλεγχο

 • Αν φοράτε μαλακούς φακούς επαφής πρέπει να τους αφαιρέσετε 15 ημέρες πριν από τον προεγχειρητικό έλεγχο και 30-60 ημέρες, εάν είναι αεροδιαπερατοί (ημίσκληροι ή σκληροί).
 • Ο προεγχειρητικός έλεγχος διαρκεί 1-2 ώρες και μπορεί να γίνει σε μια ημέρα η και σε περισσότερες. Λόγω της μυδρίασης η όραση είναι θολή για μερικές ώρες μετά την εξέταση. Γι’ αυτόν το λόγο, ακόμη και αν γίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι καλό να συνοδεύεστε, ώστε να μην οδηγήσετε. Τα γυαλιά ηλίου, σίγουρα θα σας φανούν πολύτιμα εκείνη τη μέρα.
 • Προσκομίστε παλαιές συνταγές για γυαλιά, φακούς επαφής ή ιστορικά παλαιών επεμβάσεων, αν υπάρχουν. Το πληρέστερο οφθαλμολογικό ιστορικό συμπληρώνει συνήθως τον καλό προεγχειρητικό έλεγχο.

Επέμβαση με Laser

Η διαδικασία της επέμβασης διαρκεί γύρω στα 15 λεπτά για κάθε μάτι αλλά στο κέντρο θα παραμείνετε περίπου 2 ώρες.

Οδηγίες για την ημέρα της επέμβασης

 • Φορέστε άνετα ρούχα.
 • Αποφύγετε να φοράτε άρωμα, μακιγιάζ, ζελέ ή λακ μαλλιών καθώς αυτές οι ουσίες όταν εξατμίζονται μπορεί να επηρεάσουν την ενέργεια του LASER.
 • Να έχετε μαζί σας γυαλιά ηλίου χωρίς βαθμούς και απαραιτήτως έναν συνοδό γιατί δεν επιτρέπεται να οδηγήσετε αμέσως μετά την επέμβαση.

Επέμβαση με laser LASΙK

 • Η πιο διαδεδομένη διαθλαστική μέθοδος σε όλο τον κόσμο, η επέμβαση με το laser Lasik είναι σύντομη, ασφαλής και ανώδυνη.
 • Κατά την εφαρμογή της μεθόδου αυτής, η δέσμη του λέιζερ δεν εφαρμόζεται απευθείας επάνω στον κερατοειδή αλλά κάτω από ένα φυσικό φακό επαφής ο οποίος δημιουργείται από ένα εξειδικευμένο μηχάνημα, το μικροκερατόμο.
 • Έπειτα από την εφαρμογή του λέιζερ, το στρώμα αυτό επανατοποθετείται στην αρχική του θέση.
 • Η μέθοδος αυτή έχει επίδραση πάνω στην βιο-στατική του κερατοειδούς, ο οποίος παραμένει ασφαλής όταν τηρούνται τά θεραπευτικά όρια.

Αναισθησία

Η αναισθησία είναι μόνο τοπική, με σταγόνες αναισθητικού κολλυρίου.

Μετά την επέμβαση

 • Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι ο μικρός χρόνος ανάρρωσης.
 • Το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα είναι άμεσο και ο ασθενής βλέπει αρκετά καλά από τις πρώτες μετεγχειρητικές ώρες.

Επέμβαση με laser PRK

 • Το laser PRK εξασφαλίζει μια ασφαλή, ανώδυνη και πολυδύναμη επέμβαση.
 • Σε αυτή την περίπτωση το επιθήλιο, ένα λεπτό στρώμα πάνω από τον κερατοειδή, αφαιρείται, ούτως ώστε να εφαρμοστεί το λέιζερ στον εναπομείναντα ιστό.
 • Πρόσφατα αναπτύχθηκαν πρωτόκολλα θεραπείας χωρίς άγγιγμα (Trans-PRK), τα οποία ο Dr. Pantelidis έχει ενσωματώσει στη χειρουργική του. Η νέα αυτή μέθοδος προσδίδει μεγαλύτερη άνεση στον ασθενή, ταχύτερη επούλωση των ιστών, ενώ η ακρίβεια και αποτελεσματικότητα της μεθόδου παραμένει στο ίδιο υψηλό επίπεδο.
 • Στη συνέχεια, τοποθετείται ένας προστατευτικός-θεραπευτικός φακός επαφής για τρεις έως δέκα ημέρες.
 • Η όραση αποκαθίσταται προοδευτικά, είναι ικανοποιητική την πρώτη μετεγχειρητική εβδομάδα και ακόμη καλύτερη μέσα στον πρώτο μήνα. Η ολοκλήρωση της πλήρους αποκατάστασης της όρασης μπορεί να διαρκέσει μέχρι και μερικούς μήνες.

Ενδοφακοί

Σέ ορισμένες ειδικές περιπτώσεις διαθλαστικών ανωμαλιών, αλλά και όταν τίθεται τό θέμα της ταυτόχρονης διόρθωσης και της πρεσβυωπίας (σε ηλικίες άνω των 40-45 ετών), oι ενδοφακοί που εφαρμόζονται στις επεμβάσεις καταρράκτη, έχουν τη δυνατότητα να διορθώνουν τη μυωπία, την υπερμετρωπία, την πρεσβυωπία, ακόμη και τον αστιγματισμό, ξεχωριστά ή καί ταυτοχρόνως, όταν αυτές οι διαθλαστικές ανωμαλίες συνυπάρχουν.

Μετά το Laser

 • Μετά το τέλος της επέμβασης με Laser, η όραση ίσως να είναι θολή
 • Η αίσθηση καύσου και ξένου σώματος στην περιοχή των ματιών είναι φυσιολογική. Το σύμπτωμα αυτό θα μειώνεται συνεχώς και θα υποχωρήσει σε μερικές ημέρες.
 • Είναι πολύ σημαντικό να τηρείτε κατά γράμμα το πρόγραμμα για τη μετεγχειρητική φαρμακευτική αγωγή που θα σας δοθεί. Μετεγχειρητικοί έλεγχοι προγραμματίζονται: την 1-3 ημέρα από την επέμβαση, σε μια εβδομάδα, σε ένα μήνα, σε 6 μήνες κι σ’ ένα χρόνο ή όποτε άλλοτε ο γιατρός κρίνει απαραίτητο. Και ακόμη όσο καλά κι άν αισθάνεσθε, πρέπει να κρατάτε τό ετήσιο ραντεβού σας γιά τα πρώτα 5 χρόνια.
 • Απαγορεύεται για 10 περίπου ημέρες, η χρήση μέικ απ, κρεμών και αρωμάτων γύρω από την περιοχή των ματιών, διότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μολύνσεων.
 • Εάν αθλείστε θα συνεχίσετε ήπια τις προπονήσεις σας έπειτα από 5-6 ημέρες από την επέμβαση και το κολύμπι σε πισίνα ή θάλασσα μετά από έναν μήνα. Αθλήματα όπως μποξ, ποδόσφαιρο, καράτε και άλλα που περιλαμβάνουν σωματική επαφή καλό θα ήταν να αποφεύγονται για τουλάχιστον ένα μήνα μετά την επέμβαση. Ο καπνός, η σκόνη και ο ιδρώτας είναι καλό νά αποφεύγονται γιά αρκετό χρονικό διάστημα, διότι προκαλούν ερεθισμό ή δακρύρροια.

Προστασία των ματιών μετά από διαθλαστική επέμβαση με laser

 • Η διαθλαστική επέμβαση αποκαθιστά την όραση μας. Τώρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατάλληλα γυαλιά ηλίου διότι χρειαζόμαστε την προστασία από τις ακτινοβολίες του ηλίου τώρα περισσότερο από ό,τι πριν την επέμβαση.
 • Η χρήση γυαλιών ηλίου με ειδικά φίλτρα είναι απαραίτητη για την προστασία του κερατοειδούς και των ματιών γενικότερα.
 • Τα κρύσταλλα ηλίου πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία τα κατατάσσει σε κατηγορίες ανάλογα με το βαθμό απορροφητικότητάς τους και προσδιορίζει τη χρήση της κάθε κατηγορίας.
 • Κατάλληλοι φακοί είναι οι πολωμένοι φακοί (Polarized lenses) οι οποίοι προστατεύουν με πολύ αποτελεσματικό τρόπο ακόμη και σε μεγάλη έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία.
 • Να τονίσουμε ότι τα κρύσταλλα ηλίου πρέπει να είναι τέλεια κατεργασμένα και να έχουν τη μέγιστη δυνατή απορροφητικότητα πάντα με την εγγύηση και τις προδιαγραφές του εργοστασίου κατασκευής τους.
 • Για τα άτομα που αθλούνται, εκτός από τα φίλτρα, απαιτείται επίσης μέριμνα για την προστασία από τραυματισμούς και χρήση ειδικών σκελετών και κρυστάλλων. Τα κρύσταλλα πρέπει να είναι από υλικό Polycarbonate, τα οποία εκτός από την άριστη οπτική τους απόδοση έχουν εξαιρετική αντοχή στα χτυπήματα και ο σκελετός διαθέτει προστατευτικό αφρώδες στρώμα.
 • Τέλος, για τα άτομα που εργάζονται σε υπολογιστή υπάρχουν ειδικά κρύσταλλα, ακόμα και χωρίς διόρθωση, τα οποία ανακουφίζουν από την κούραση της πολύωρης εργασίας.

Συχνές ερωτήσεις για τις επεμβάσεις με Laser

 1. Είμαι κατάλληλος υποψήφιος για laser;

 • Τα άτομα που έχουν κάποια διαθλαστική εκτροπή δεν είναι όλα κατάλληλοι υποψήφιοι για διαθλαστική επέμβαση. Θα πρέπει να είστε άνω των 18 ετών και οι βαθμοί της διαθλαστικής σας ανωμαλίας να είναι σταθεροί για τουλάχιστον ένα χρόνο.
 • Δεν πρέπει να υπάρχουν χρόνιες παθήσεις κερατοειδούς ή αμφιβληστροειδούς ή άλλου είδους οφθαλμολογικές παθήσεις ή φλεγμονές.
 • Αν είστε γυναίκα, καλό θα ήταν να αποφύγετε τη διαθλαστική επέμβαση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
 • Ο προεγχειρητικός έλεγχος θα βεβαιώσει πια θα είναι η καταλληλότερη διαθλαστική επέμβαση για σας προσωπικά αναλόγως με τις ιδιαίτερες ανατομικές και οπτικές προϋποθέσεις.
 1. Η επέμβαση είναι επίπονη;

 • Η μέθοδος LASIK είναι τελείως ανώδυνη. Ίσως νιώσετε έναν μικρό ερεθισμό μετά από την επέμβαση το οποίο οφείλεται στις αναισθητικές σταγόνες.
 • Η μέθοδος PRK περιλαμβάνει μια μειούμενη αίσθηση ξένου σώματος τις πρώτες 2-3 μέρες, ενώ στην Trans-PRK η αίσθηση αυτή περιορίζεται ακόμη περισσότερο.
Σας συνιστούμε να γυρίσετε στο χώρο σας και να ξεκουραστείτε. Θα πρέπει να κρατήσετε τα μάτια σας κλειστά και να αποφύγετε να διαβάσετε ή να δείτε τηλεόραση την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα. Η πλήρης εφαρμογή των οδηγιών και της θεραπείας βοηθά πολύ σημαντικά στην γρήγορη αποκατάσταση των ιστών και την βελτίωση της οράσεως.
 1. Πότε θα αποκατασταθεί η όρασή μου;

Αμέσως μετά την επέμβαση η όραση είναι ελαφρώς θολή, αλλά ήδη βλέπετε καλύτερα, σαν μέσα από ελαφρώς θαμπωμένα γυαλιά. Μέσα στις πρώτες 2-3 μέρες η όραση βελτιώνεται αισθητά και αποκαθίσταται σταδιακά μέσα σε 2 έως 4 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Τους πρώτους μήνες μπορεί να παρουσιάζει ήπιες διακυμάνσεις και συνήθως σταθεροποιείται μέχρι το πρώτο εξάμηνο.
 1. Πότε μπορώ να επιστρέψω στη δουλειά μου μετά το laser στα μάτια;

Ανάλογα με τη μέθοδο που εφαρμόστηκε, την μετεγχειρητική πορεία, αλλά και τη φύση της εργασίας σας, μπορείτε να επιστρέψετε συνήθως στην συνηθισμένη εργασία σας μετά από 2-5 ημέρες.
 1. Πότε θα μπορέσω να επιστρέψω στις αθλητικές μου δραστηριότητες;

Μπορείτε να κάνετε ήπια σωματική άσκηση μετά την πρώτη εβδομάδα. Η κολύμβηση και τα υψηλού κινδύνου αθλήματα όπως ποδόσφαιρο, πολεμικές τέχνες, πυγμαχία θα πρέπει να αποφεύγονται τον πρώτο μήνα μετά την επέμβαση και ανάλογα με την συμβουλή του ιατρού σας. Ανάλογα με την επιλεγμένη χειρουργική ή LASER μέθοδο, ο ιατρός σας θα σας δώσει οδηγίες και σε ειδικότερα θέματα.
 1. Υπάρχουν πιθανές επιπλοκές;

 • Όπως και σε κάθε είδους ιατρική πράξη ή επέμβαση, μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές.
 • Οι επιπλοκές στην πράξη είναι ιδιαίτερα χαμηλές (κάτω από 3%) και η πλειονότητα των ασθενών σπάνια αντιμετωπίζει πρόβλημα. Οι πιο σπάνιες επιπλοκές αφορούν στη θέση ή στην κατασκευή του πετάλου του κερατοειδούς (flap), οι οποίες είναι αντιμετωπίσιμες και δεν οδηγούν σε απώλεια της όρασης, απλώς καθυστερεί η επέμβαση για λίγες εβδομάδες.
 • Μολύνσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες και επειδή αφορούν στην επιφάνεια του κερατοειδούς, αντιμετωπίζονται ως επί το πλείστον με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και πρέπει να παρακολουθούνται από τον οφθαλμίατρο.
 • Μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς που προκύπτουν από συνδυασμό της ιδιοσυστασίας ορισμένων ατόμων με τις διαθλαστικές επεμβάσεις, είναι εξαιρετικά σπάνιες στη διεθνή βιβλιογραφία.
 • Απόκλιση από το επιθυμητό αποτέλεσμα ή επανεμφάνιση μικρού μέρους του διαθλαστικού σφάλματος, μπορεί να συμβεί σε υψηλές, συνήθως, αμετρωπίες σε ποσοστό κάτω από 10%. Αυτές αντιμετωπίζονται συνήθως με επιτυχία με συμπληρωματική επέμβαση.
 1. Το αποτέλεσμα laser στα μάτια είναι μόνιμο;

Το τελικό αποτέλεσμα των διαθλαστικών επεμβάσεων είναι μόνιμο.
 1. Η ιδιωτική μου ασφάλεια καλύπτει το κόστος της επέμβασης;

Συμβουλευτείτε τον ασφαλιστή σας ή τον ιδιωτικό ασφαλιστικό σας φορέα για το κατά πόσο η ιδιωτική σας ασφάλεια ή το ταμείο σας μπορεί πιθανώς να καλύψει το κόστος της επέμβασης.