Laser μυωπίας

Λόγω της αδυναμίας να επιτευχθεί βέλτιστη οπτική οξύτητα και άνεση στη χρήση γυαλιών ή φακών επαφής, το laser κερδίζει διαρκώς έδαφος και η αύξηση στην προσφορά και στη ζήτηση για χειρουργικές μεθόδους διόρθωσης των διαθλαστικών ανωμαλιών, όπως η μυωπία είναι ραγδαία. Είναι γεγονός πως ο πιο σύγχρονος και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της μυωπίας είναι το laser.

Θέλω να κάνω laser μυωπίας

Η Διαθλαστική Χειρουργική με Laser μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας, να την κάνει πιο όμορφη, πιο ανεξάρτητη, πιο εύκολη, και την όρασή σας πιο φωτεινή και πιο καθαρή. Τώρα μπορείτε πλέον να πηγαίνετε στην εργασία σας, να διαβάζετε εφημερίδα, να βλέπετε τηλεόραση, να διαβάζετε τα βιβλία πού αγαπάτε, να βλέπετε τον υπολογιστή σας, να περιποιείστε τον εαυτό σας, να αθλείστε, και να πηγαίνετε σινεμά χωρίς να εξαρτάσθε από τα γυαλιά σας ή να πρέπει να φροντίζετε τους φακούς επαφής σας

Ποιο Laser πρέπει να επιλέξω;

Η πλειονότητα των διαθλαστικών επεμβάσεων (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός και πρεσβυωπία) γίνονται σήμερα είτε με LASIK είτε με PRK. Μετά από έναν ενδελεχή προ-εγχειρητικό έλεγχο ο χειρουργός σας Δρ. Ηλίας Παντελίδης θα κρίνει ποια μέθοδος είναι η πλέον κατάλληλη για εσάς. Οι στατιστικές αναλύσεις που έχουν γίνει, με δείγμα από πολλές χιλιάδες περιπτώσεων, δείχνουν πως και οι δυο τεχνικές έχουν παρόμοια και εξαιρετικά αποτελέσματα.

Προεγχειρητικές εξετάσεις

Το LASER είναι ασφαλές και αποτελεσματικό εφόσον οι παράμετροι των προεγχειρητικών εξετάσεων (η προεγχειρητική διαθλαστική μελέτη) επιτρέπουν την εφαρμογή του και δεν επηρεάζει τους παρακείμενους ιστούς. Σημαντικό ρόλο παίζει και η ιδιοσυστασία του κάθε προσώπου.

Πως λειτουργεί το Laser;

 • Είναι ένα σύστημα το οποίο έχει την ικανότητα να παράγει, να ελέγχει και να κατευθύνει μία δέσμη φωτεινής ενέργειας.
 • Χρησιμοποιώντας αυτή τη δέσμη «σμιλεύουμε» την επιφάνεια του κερατοειδούς και μεταβάλλουμε την καμπυλότητά του.
 • Η μεταβολή στην καμπυλότητα του κερατοειδούς οδηγεί σε αλλαγή στη διαθλαστική ισχύ του οφθαλμού, δηλαδή στην αφαίρεση των διαθλαστικών του σφαλμάτων, όπως η μυωπία.

Συχνές Ερωτήσεις για τις διαθλαστικές επεμβάσεις με Laser

 1. Είμαι κατάλληλος υποψήφιος για laser μυωπίας;

 • Τα άτομα που έχουν κάποια διαθλαστική εκτροπή δεν είναι όλα κατάλληλοι υποψήφιοι για διαθλαστική επέμβαση. Θα πρέπει να είστε άνω των 18 ετών και οι βαθμοί της διαθλαστικής σας ανωμαλίας να είναι σταθεροί για τουλάχιστον ένα χρόνο.
 • Δεν πρέπει να υπάρχουν χρόνιες παθήσεις κερατοειδούς ή αμφιβληστροειδούς ή άλλου είδους οφθαλμολογικές παθήσεις ή φλεγμονές.
 • Αν είστε γυναίκα, καλό θα ήταν να αποφύγετε τη διαθλαστική επέμβαση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
 • Ο προεγχειρητικός έλεγχος θα βεβαιώσει ποια θα είναι η καταλληλότερη διαθλαστική επέμβαση για εσάς προσωπικά, αναλόγως με τις ιδιαίτερες ανατομικές και οπτικές προϋποθέσεις.
 1. Η επέμβαση με Laser είναι επίπονη;

 • Η μέθοδος LASIK είναι τελείως ανώδυνη. Ίσως νιώσετε έναν μικρό ερεθισμό μετά από την επέμβαση το οποίο οφείλεται στις αναισθητικές σταγόνες.
 • Η μέθοδος PRK περιλαμβάνει μια μειούμενη αίσθηση ξένου σώματος τις πρώτες 2-3 μέρες, ενώ στην Trans-PRK η αίσθηση αυτή περιορίζεται ακόμη περισσότερο.
Σας συνιστούμε να γυρίσετε στο χώρο σας και να ξεκουραστείτε. Θα πρέπει να κρατήσετε τα μάτια σας κλειστά και να αποφύγετε να διαβάσετε ή να δείτε τηλεόραση την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα. Η πλήρης εφαρμογή των οδηγιών και της θεραπείας βοηθά πολύ σημαντικά στην γρήγορη αποκατάσταση των ιστών και την βελτίωση της οράσεως.
 1. Πότε θα αποκατασταθεί η όρασή μου;

Αμέσως μετά την επέμβαση η όραση είναι ελαφρώς θολή, αλλά ήδη βλέπετε καλύτερα, σαν μέσα από ελαφρώς θαμπωμένα γυαλιά. Μέσα στις πρώτες 2-3 μέρες η όραση βελτιώνεται αισθητά και αποκαθίσταται σταδιακά μέσα σε 2 έως 4 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Τους πρώτους μήνες μπορεί να παρουσιάζει ήπιες διακυμάνσεις και συνήθως σταθεροποιείται μέχρι το πρώτο εξάμηνο.
 1. Πότε μπορώ να επιστρέψω στη δουλειά μου;

Ανάλογα με τη μέθοδο που εφαρμόστηκε, την μετεγχειρητική πορεία, αλλά και τη φύση της εργασίας σας, μπορείτε να επιστρέψετε συνήθως στην συνηθισμένη εργασία σας μετά από 2-5 ημέρες.
 1. Πότε θα μπορέσω να επιστρέψω στις αθλητικές μου δραστηριότητες;

Μπορείτε να κάνετε ήπια σωματική άσκηση μετά την πρώτη εβδομάδα. Η κολύμβηση και τα υψηλού κινδύνου αθλήματα όπως ποδόσφαιρο, πολεμικές τέχνες, πυγμαχία θα πρέπει να αποφεύγονται τον πρώτο μήνα μετά την επέμβαση και ανάλογα με την συμβουλή του ιατρού σας. Ανάλογα με την επιλεγμένη χειρουργική ή LASER μέθοδο, ο ιατρός σας θα σας δώσει οδηγίες και σε ειδικότερα θέματα.
 1. Υπάρχουν πιθανές επιπλοκές;
Οι επιπλοκές στην πράξη είναι ιδιαίτερα χαμηλές (κάτω από 3%) και η πλειονότητα των ασθενών σπάνια αντιμετωπίζει πρόβλημα. Οι πιο σπάνιες επιπλοκές αφορούν στη θέση ή στην κατασκευή του πετάλου του κερατοειδούς (flap), οι οποίες είναι αντιμετωπίσιμες και δεν οδηγούν σε απώλεια της όρασης, απλώς καθυστερεί η επέμβαση για λίγες εβδομάδες.
 1. Το αποτέλεσμα της επέμβασης με Laser είναι μόνιμο;

Το τελικό αποτέλεσμα των διαθλαστικών επεμβάσεων είναι μόνιμο.
 1. Το ταμείο ή η ιδιωτική μου ασφάλεια καλύπτει το κόστος της επέμβασης;

Συμβουλευτείτε τον ιδιωτικό ασφαλιστικό σας φορέα ή τον ασφαλιστή σας για το κατά πόσο η ιδιωτική σας ασφάλεια ή το ταμείο σας μπορεί πιθανώς να καλύψει το κόστος της επέμβασης. Διαβάστε περισσότερα για τις διαθλαστικές επεμβάσεις στα μάτια με laser