Παθήσεις Βλεφάρων

Παθήσεις Βλεφάρων

 

Οι παθήσεις των βλεφάρων μπορεί να οφείλονται σε:

 

 1. Φλεγμονές & μορφώματα
 2. Διαταραχές της θέσης
 3. Παθήσεις της δακρυϊκής συσκευής

 

Φλεγμονές & μορφώματα

 

Δερματίτιδα βλεφάρων

 

Η δερματίτιδα βλεφάρων είναι συνήθως αλλεργική (δερματίτιδα εξ επαφής) ή σε συνδυασμό με έκζεμα.

 

δερματίτιδα στα βλέφαρα

 

Η δερματίτιδα μπορεί να εμφανίζεται με τη μορφή οιδήματος ή απλής ερυθρότητας του δέρματος και, ανάλογα με την βαρύτητα της κατάστασης, να συνοδεύεται από φουσκάλες, κρούστα και απολέπιση και συχνά φαγούρα.

 

Αίτια

 

Είναι κυρίως αποτέλεσμα αλλεργιών, αλλά μπορεί να οφείλεται σε εσωτερικά αίτια ή να επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες.

 

Συμπτώματα

 

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ξηρό δέρμα και οίδημα στα βλέφαρα.

 

Αντιμετώπιση δερματίτιδας

Η θεραπεία της δερματίτιδας συνίσταται στη σωστή υγιεινή των βλεφάρων και την αποφυγή των αλλεργιογόνων που προκαλούν το πρόβλημα. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις ειδικές αλοιφές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με σύσταση του γιατρού και υπό ιατρική επίβλεψη.

Άλλα μορφώματα βλεφάρων

 

Τα μορφώματα βλεφάρων είναι συχνά και ποικίλλουν.

Συμπτώματα

 

Οι οξείες λοιμώδεις βλάβες στα βλέφαρα έχουν τα τυπικά χαρακτηριστικά της λοίμωξης: πόνο, οίδημα, φλεγμονή και πυώδεις εκκρίσεις. Το άσηπτο χαλάζιο είναι επίσης πολύ συχνό.

Διάγνωση

 

Πρέπει να γίνει διαφορική διάγνωση ανάμεσα σε λοίμωξη / φλεγμονή, κύστεις κατακράτησης και καλοήθεις και κακοήθεις όγκους. Η διαφορική διάγνωση από οίδημα των βλεφάρων άλλης αιτιολογίας είναι συνήθως εύκολη (Πίνακας 1).

Θεραπεία

 • Η θεραπεία όσον αφορά στα μορφώματα των βλεφάρων εξαρτάται από την κλινική διάγνωση και από τις απαιτήσεις του ασθενούς.
 • Μερικές εμφανώς καλοήθεις βλάβες, όπως οι κύστεις κατακράτησης, μπορούν με ασφάλεια να αφεθούν ως έχουν, αλλά οι ασθενείς ζητούν συχνά την αφαίρεσή τους.
 • Οι κακοήθειες, η συχνότερη των οποίων είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (Εικ. 6), πρέπει να αντιμετωπίζονται επιθετικά

 

Χαλάζιο

Χαλάζιο ονοµάζουµε τον έντονο ερεθισµό που παρουσιάζεται συνήθως στο πάνω βλέφαρο, και σπανιότερα στο κάτω βλέφαρο.

 

χαλάζιο φωτογραφία θεραπεία

 

 • Το σμήγμα συσσωρεύεται μέσα στον αδένα, τον διογκώνει και δημιουργείται μια άσηπτη (χωρίς μικρόβια) και σχεδόν ανώδυνη (χωρίς πόνο) χρόνια φλεγμονή.
 • Η απόφραξη ενός μικρού αδένα των βλεφάρων μπορεί επίσης να οδηγήσει και στον σχηματισμό ενός χρόνιου φλεγμονώδους οζιδίου.
 • Όταν το χαλάζιο παρουσιαστεί ξαφνικά και είναι επώδυνο στην ψηλάφηση και διογκωμένο, τότε συνυπάρχει μικροβιακή μόλυνση του αδένα και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Αντιμετώπιση-θεραπεία

 

Το χαλάζιο αντιμετωπίζεται με:

 

 • Τοπική ενίσχυση της υγιεινής των βλεφαρίδων
 • Συχνή χρήση ειδικών καθαριστικών μέσων
 • Χορήγηση αντιβιοτικών για μερικές εβδομάδες.

 

Κάποιες φορές η διάνοιξη και παροχέτευση μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσουν τη θεραπεία μας.

Κριθαράκι

 

κριθαράκι στα μάτια φωτογραφία

 

Η κριθή ή κριθαράκι διακρίνεται σε:

 

 1. Εξωτερική κριθή: αποτελεί βακτηριακής αιτιολογίας λοίμωξη της ρίζας της βλεφαρίδας με χαρακτηριστική “κορφούλα” στο έξω τμήμα του βλεφαρικού χείλους και είναι επώδυνο.
 2. Εσωτερική κριθή: οξεία βακτηριακή λοίμωξη μεϊβομιανού αδένα.

 

Ξανθέλασμα

 

Το ξανθέλασμα είναι μια οριοθετημένη κιτρινωπή περιοχή με πλάκες λίπους που συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα, συνήθως πάνω ή γύρω από τα πάνω βλέφαρα, προς την πλευρά της μύτης.

 

ξανθέλασμα μάτια θεραπεία

 

Ως επί το πλείστον εμφανίζονται σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών, ασιατικής καταγωγής ή σε άτομα που κατάγονται από την περιοχή της Μεσογείου.

 

Αντιμετώπιση – θεραπεία

 

 • Τα ξανθελάσματα δεν είναι ούτε ούτε επώδυνα, ούτε επικίνδυνα, οπότε δεν χρειάζεται ν’ αφαιρεθούν, παρά μόνο για αισθητικούς λόγους.
 • Επειδή σχεδόν στο 50% των περιπτώσεων τα ξανθελάσματα συνυπάρχουν με αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, θα πρέπει σ΄ αυτές τις περιπτώσεις να γίνεται πάντα έλεγχος της χοληστερίνης και των λιπιδίων γενικότερα.
 • Η αφαίρεσή τους μπορεί να γίνει χειρουργικά, χημικά με εφαρμογή TCA 70%, με laser CO2 ή Argon και με κρυοπηξία. Οι τεχνικές αυτές έχουν πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι δεν θα επανεμφανιστούν νέα (συχνές υποτροπές).