Προβλήματα όρασης – Διαθλαστικές ανωμαλίες

Προβλήματα όρασης – Διαθλαστικές ανωμαλίες

Τα περισσότερα προβλήματα όρασης στη σημερινή εποχή αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά χάρη στα Laser. Τα Laser νέας γενιάς εγγυώνται βέλτιστη οπτική οξύτητα και άνεση, κερδίζοντας έδαφος έναντι όλων των άλλων λύσεων. Προτού προσχωρήσουμε στην αναλυτική παρουσίαση της θεραπείας όσον αφορά στα προβλήματα όρασης θα πρέπει αρχικά να αναλύσουμε τι ονομάζουμε πρόβλημα όρασης και πιο συγκεκριμένα ποιες είναι οι λεγόμενες διαθλαστικές ανωμαλίες.

Φυσιολογική όραση

Κατά τη φυσιολογική όραση (εμμετρωπία), το φως από ένα μακρινό αντικείμενο εστιάζεται στον αμφιβληστροειδή. Καθώς το αντικείμενο έρχεται πιο κοντά, η ισχύς του φακού αυξάνεται μέσω της αλλαγής του σχήματός του, που γίνεται πιο κυρτό.

Ποιες είναι οι Διαθλαστικές ανωμαλίες;

Διαθλαστικές ανωμαλίες παρουσιάζονται όταν το οπτικό σύστημα αποτυγχάνει να εστιάσει. Η αμετρωπία, έλλειψη εμμετρωπίας, περιλαμβάνει την υπερμετρωπία, τη μυωπία, τον αστιγματισμό και την πρεσβυωπία, η οποία ωστόσο δεν οφείλεται σε διαθλαστικές ανωμαλίες, αλλά στην αδυναμία προσαρμοστικότητας του φυσικού φακού.

  • Στην υπερμετρωπία, η διαθλαστική ισχύς του ματιού είναι ανεπαρκής, με αποτέλεσμα οι φωτεινές ακτίνες από μακρινά αντικείμενα να εστιάζονται πίσω από τον αμφιβληστροειδή. Κυρίως επηρεάζεται η κοντινή όραση. Η ανωμαλία διορθώνεται με πρόσθετο κυρτό φακό
  • Στη μυωπία, τα απομακρυσμένα αντικείμενα εστιάζονται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή. Με τη μυωπία η μακρινή όραση είναι ιδιαίτερα δυσχερής. Το πρόβλημα διορθώνεται με κοίλο φακό.
  • Στον αστιγματισμό, η ισχύς των διαθλαστικών μέσων ποικίλλει στους διάφορους μεσημβρινούς του κερατοειδούς.

Θεραπεία διαθλαστικών ανωμαλιών με Laser

Λόγω της αδυναμίας να επιτευχθεί βέλτιστη οπτική οξύτητα και άνεση στη χρήση γυαλιών ή φακών επαφής, το laser κερδίζει διαρκώς έδαφος. Οι χειρουργικές τεχνικές έχουν αντικατασταθεί σήμερα από τα σύγχρονα Femto Laser νέας γενιάς. Τεχνικές όπως η ακτινωτή κερατοτομή χρησιμοποιούνται πλέον σπανίως στην απλή αμετρωπία. Κατέχουν εντούτοις κάποιον ρόλο στη διόρθωση των υψηλότερων επιπέδων αστιγματισμού.

Ενημερωθείτε αναλυτικά σχετικά με τη διόρθωση προβλημάτων στα μάτια με Laser στην αντίστοιχη σελίδα του site μας.