Φακοί επαφής

Φακοί επαφής

Αποφασίσατε ή σκέπτεστε να χρησιμοποιήσετε φακούς επαφής; Άνθρωποι όλων των ηλικιών με πολλούς τύπους προβλημάτων της όρασης έχουν πάρει ήδη την απόφαση να χρησιμοποιούν φακούς επαφής, αντί για γυαλιά. Παρόλο που οι φακοί έχουν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με τα γυαλιά, απαιτούν περισσότερη φροντίδα από αυτά. Η επιλογή των φακών σημαίνει αυτόματα αφοσίωση στη σωστή φροντίδα τους και προσοχή για την ανακάλυψη προβλημάτων με αυτούς. Ο Δρ. Ηλίας Παντελίδης είναι στη διάθεσή σας για όλες τις ερωτήσεις και για οποιαδήποτε βοήθεια στα θέματα των φακών επαφής.

Γιατί να προτιμήσω τους φακούς επαφής;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους προτείνουμε τους φακούς επαφής:

  • Οι φακοί συνήθως κάνουν τις αθλητικές σας δραστηριότητες πιο προσιτές.
  • Δεν ασκούν πίεση στη μύτη και δεν εμποδίζουν την περιφερική όραση όπως τα γυαλιά.
  • Επίσης, μπορείτε να φοράτε κανονικά γυαλιά ηλίου με τους φακούς αντί να χρειάζεστε ειδική συνταγή στα γυαλιά ηλίου.
  • Μπορεί να νιώθετε ότι έχετε καλύτερη εμφάνιση χωρίς τα γυαλιά.
  • Και ανάλογα με τη διόρθωση που χρειάζεστε, οι φακοί μπορούν να σας παρέχουν καλή όραση με λιγότερη παραμόρφωση από αυτή που παρέχουν τα γυαλιά.

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι οι φακοί επαφής που δεν θα χρησιμοποιηθούν με μεθοδικότητα, είναι δυνατό να οδηγήσουν σε ασυνήθιστες αλλά σοβαρές συνέπειες όπως μολυσματικές κερατίτιδες (παρόλο που αυτό συμβαίνει σπάνια)

Προτού σας συνταγογραφηθούν οι φακοί επαφής, ο Οφθαλμίατρός σας πρέπει να σιγουρευθεί ότι τα μάτια σας είναι υγιή και πρέπει να ελέγξει την όρασή σας.

Μπορείτε να δοκιμάσετε τους φακούς επαφής εάν τα μάτια σας δεν έχουν κάποιο πρόβλημα που θα σας εμπόδιζε να χρησιμοποιήσετε τους φακούς επαφής με ασφάλεια και άνεση. Η δοκιμή των φακών μπορεί να γίνει αμέσως μετά την εξέταση των ματιών σας ή σε κάποια ξεχωριστή επίσκεψη.

 

Πως φοριούνται οι φακοί επαφής;

Μετά από την αρχική εξέταση των φακών, ο οφθαλμίατρος κάνει μετρήσεις στα μάτια σας και επιλέγει φακούς που αντιστοιχούν στις μετρήσεις. Ανάλογα με τον τύπο του φακού που θα λάβετε, η εφαρμογή μπορεί να χρειαστεί από μία έως πολλές επισκέψεις στο ιατρείο. Οι επισκέψεις για παρακολούθηση είναι επίσης απαραίτητες ώστε να ελεγχθεί η ορθή προσαρμογή των ματιών σας στους φακούς. Θα ενημερωθείτε για τον αριθμό των επισκέψεων που θα χρειαστείτε.

Η εξέταση των ματιών σας

Πριν πάρετε τους φακούς επαφής, ο Δρ. Παντελίδης θα σας κάνει ορισμένες ερωτήσεις για τη υγεία σας γενικά και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει τον σχολαστικό οφθαλμολογικό έλεγχο.

  • Κατά τις εξετάσεις αυτές, η όρασή σας συνήθως μετράται με σειρά από εξειδικευμένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που ελέγχουν με μεγάλη ακρίβεια τις οπτικές παραμέτρους του ματιού σας και κυρίως του κερατοειδή χιτώνα (Photo-topograph).
  • Στη συνέχεια, ο Οφθαλμίατρός σας εξετάζει το εσωτερικό (με βυθοσκόπηση) και εξωτερικό των ματιών σας για να βεβαιωθεί ότι είναι υγιή και ελέγχει για τυχόν προβλήματα που μπορεί να σας δυσκολέψουν κατά την εφαρμογή των φακών.
  • Εάν χρησιμοποιείτε ήδη γυαλιά ή έχετε παλαιότερους φακούς επαφής, φροντίστε να τους έχετε μαζί σας κατά την εξέταση.

Οι φακοί μπορεί να μην είναι για εσάς

Ορισμένες καταστάσεις, όπως σοβαρής μορφής αλλεργία, χαμηλή παραγωγή δακρύων (ξηροφθαλμία) ή χρόνιες οφθαλμολογικές λοιμώξεις μπορεί να καταστήσουν αδύνατη τη χρήση φακών επαφής.

Εάν πάσχετε από μία από τις παραπάνω καταστάσεις ή έχετε κάποιο παρόμοιο πρόβλημα, ο Οφθαλμίατρος θα συζητήσει μαζί σας τις επιλογές που υπάρχουν.

Οι καλύτεροι φακοί επαφής

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι φακών επαφής – μαλακοί και ημίσκληροι αεροδιαπερατοί. Ένας άλλος τύπος φακών, ο σκληρός φακός επαφής, συνταγογραφείται σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι φακοί επαφής;

Εσείς και ο Οφθαλμίατρός σας θα συζητήσετε ποιο τύπο και στυλ φακών επαφής  σας ταιριάζει καλύτερα. Η επιλογή εξαρτάται πρωταρχικά στο οφθαλμολογικό σας πρόβλημα, ωστόσο θα πρέπει να λάβετε υπόψη τόσο τις ψυχαγωγικές όσο και εργασιακές σας δραστηριότητες, το πόσο συχνά επιθυμείτε να χρησιμοποιείτε τους φακούς σας και το πόσο χρόνο μπορείτε να διαθέσετε στη φροντίδα τους. Μετά από την επιλογή ανάμεσα σε μαλακούς και ημίσκληρους φακούς, επιλέξτε το στυλ που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

 

Μαλακοί φακοί επαφής

Οι μαλακοί φακοί αποτελούνται από μία ζελατινοειδή ουσία σαν πλαστικό που επιτρέπει σε κάποιες ποσότητες οξυγόνου να περνούν μέσα από το φακό στον κερατοειδή. Αυτό το πλαστικό απορροφά το νερό όπως το σφουγγάρι, διατηρώντας τον φακό μαλακό και ελαστικό.

 

Ημίσκληροι φακοί επαφής

Οι ημίσκληροι αεροδιαπερατοί (στο οξυγόνο ) φακοί αποτελούν ένα βελτιωμένο τύπο φακών σε σχέση με τους παλαιότερους σκληρούς φακούς. Όπως οι μαλακοί φακοί, έτσι και οι ημίσκληροι επιτρέπουν στο οξυγόνο τη διέλευση μέσα από το φακό και επάνω στον κερατοειδή. Ωστόσο, είναι πιο σκληροί από τους μαλακούς φακούς και δεν απορροφούν νερό.

 

Σκληροί φακοί

Οι σκληροί φακοί είναι σκληροί πλαστικοί δίσκοι που δεν επιτρέπουν στο οξυγόνο να περνά μέσα από το φακό. Μετά από την εξέλιξη στους ημίσκληρους φακούς, οι σκληροί χρησιμοποιούνται σήμερα μόνο σπανίως.

Καθαρισμός φακών επαφής – Διατηρώντας την ασφάλεια & την υγεία των ματιών

 

Οι φακοί επαφής έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα γυαλιά, αλλά απαιτούν επίσης μεγαλύτερη φροντίδα. Εάν πάρετε την απόφαση να φορέσετε φακούς επαφής, βοηθήστε ώστε τα μάτια σας να παραμείνουν ασφαλή και υγιή ακολουθώντας προσεκτικά τις οδηγίες του οφθαλμίατρού σας. Επίσης, έχετε στο νου σας τα παρακάτω «πρέπει» και «δεν πρέπει»:

 

Τι πρέπει να κάνετε:

  • Να πλένετε τα χέρια σας προτού ακουμπήσετε τους φακούς επαφής.
  • Να χρησιμοποιείτε μόνο τα υγρά φακών που σας συστήνει ο οφθαλμίατρος ή ο οπτικός σας.
  • Να επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρό σας για συχνή παρακολούθηση

Να έχετε ένα ζευγάρι γυαλιών διαθέσιμο για ασφάλεια σε περιπτώσεις που δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους φακούς

Τι δεν πρέπει να κάνετε:

 

  • Μην κοιμάστε με τους φακούς επαφής
  • Μην χρησιμοποιείτε κανένα φάρμακο στα μάτια χωρίς να συμβουλευθείτε τον ιατρό σας.
  • Μην αποθηκεύετε τα υγρά των φακών σας με φάρμακα ή άλλα καθαριστικά. Μπορεί να χρησιμοποιήσετε λάθος φυαλίδιο κατά λάθος.
  • Μην υπολογίζετε στους φακούς για προστασία των ματιών. Πάντοτε να φοράτε γυαλιά ασφαλείας όταν πρόκειται να εκθέσετε τα μάτια σας σε κίνδυνο.
  • Μην χρησιμοποιείτε τους φακούς σας για περισσότερο χρόνο απ’ όσο σας συστήνουν, ακόμα και αν δεν σας ενοχλούν.
  • Μην αφαιρείτε τους φακούς επαφής αμέσως μετά την κολύμβηση στη θάλασσα – μπορεί να προκαλέσετε εκδορά του επιθηλίου του κερατοειδή.
  • Μη χρησιμοποιείτε το νερό της βρύσης για τον καθαρισμό και την αποθήκευση των φακών επαφής.
  • Μη χρησιμοποιείτε φακούς επαφής για κολύμβηση σε πισίνες, λίμνες ή ποταμούς (κίνδυνος μόλυνσης με παράσιτα όπως την Ακανθαμοιβάδα).